رونمایی از «پروتکل مداخلات تخصصی مددکاری اجتماعی در حوزه طلاق و مراقبت از خانواده»
آئین رونمایی از «پروتکل مداخلات تخصصی مددکاری اجتماعی در حوزه طلاق و مراقبت از خانواده» به دست رئیس سازمان بهزیستی کشور برگزار شد.
آبان ماه امسال طی جلسه ای که در سازمان بهزیستی کشور برگزار گردید، پروتکل «مداخلات تخصصی مددکاری اجتماعی در حوزه طلاق و مراقبت خانواده» به دست دکتر انوشیروان محسنی بندپی رئیس محترم سازمان بهزیستی کشور رونمایی شد. در این جلسه که با حضور دکتر حبیباله مسعودی فرید معاون محترم امور اجتماعی بهزیستی کشور، مدیران دفاتر معاونتهای سازمانهای بهزیستی کشور و تنی چند از اساتید دانشگاهی و متخصصان و کارشناسان این حوزه برگزار شد از جناب آقای دکتر خدایی معاون آموزشی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی و خانم دکتر حمیرا سجادی مدیر محترم گروه آموزشی مددکاری اجتماعی به پاس همکاری و همراهی صمیمانهشان در تالیف پروتکل تشکر به عمل آمد.
در این پروتکل که به قلم دکتر ملیحه عرشی عضو هیئت علمی گروه آموزشی مددکاری اجتماعی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، مرضیه تکفلی و ایوب اسلامیان از دانشجویان دکترای گروه مددکاری اجتماعی و با همکاری دکتر فریبا بریمانی، دکتر بهمن صدیق، ماندانا کریمی، تهمینه ریحانصفت با نظارت معاونت محترم امور اجتماعی بهزیستی کشور آقای دکتر حبیباله مسعودی فرید به رشتهی تحریر درآمده است، با نگاهی جامع و همهجانبهنگر به مداخلات تخصصی مددکاری اجتماعی در کار با متقاضیان طلاق پرداخته است. پروتکل مزبور به عنوان اولین و تنها راهنمای مداخلات مددکاری اجتماعی در کار با متقاضیان طلاق به مسالهی طلاق نگاهی همهجانبهنگر دارد و علاوه بر عوامل بینفردی و روانشناختی زوجین، به مسائل و تاثیر سایر عوامل اجتماعی- خانوادگی میپردازد؛ مسائلی همچون مداخلهی خانوادهی (حتی خانواده گسترده) در موضوع طلاق، فقدان حمایتهای اجتماعی از زوجین، نبود نظام مراقبت موثر پس از طلاق، عوامل اقتصادی-اجتماعی، چالشهای حقوقی و .... .
در این پروتکل تخصصی سعی شده از نهایت ظرفیت حرفهی مددکاری اجتماعی استفاده شود و نقشهای واقعی و اصیل مددکاران اجتماعی در موضوع کار با زوجین متقضای طلاق، به خدمت گرفته شود. در این شیوهنامه نظریات نوین حرفهی مددکاری اجتماعی نظیر نظریهی مبتنی بر توانمندیها، نظریه راهحل محور کوتاه مدت و نظریه سیستمها به صورت کاملاً عملی به خدمت گرفته شدهاند. هدف نهایی این پروتکل نه صرفاً مداخله در مسالهی طلاق بلکه «مراقبت از خانواده» به عنوان عنصر مفقوده در ارائه خدمات معمول است. در حال حاضر غالب خدمات ارائهشده، در یک بستر چند پاره و معمولاً توسط یک متخصص ارائه میشوند اما هدف این پروتکل نگاه به پویاییهای خانواده و ارائه مداخلات چندساحتی و بینرشتهای است که مددکاران اجتماعی به عنوان مدیران مورد میتوانند موجبات ارائهی آن را تسهیل کنند.
در نهایت با تدوین این پروتکل امید است خدماتی همراستا، یکپارچه، چندجانبه و تخصصی به متقاضیان طلاق به عنوان یک خانواده ارائه شود و از احتمال ریزش آنها در فرایند ارائه خدمات و حتی پیگیریهای بعد از طلاق با توسل به نقش مدیریت مورد مددکار اجتماعی کاسته شود.